Хвороба Альцгеймера – найпоширеніша форма деменції, 7 сходинка в ТОП-10 причин смертності та одна з ключових причин інвалідності людей старшого віку!
Це не просто втрата памʼяті! Це зміни особистості, проблеми з плануванням, дезорієнтація в просторі і часі, зміни настрою, складнощі з побутовими справами, врешті втрата автономності і смерть...
Основні фактори розвитку ХА:
Генетика
Ген під назвою аполіпопротеїн Е (APOE4) пов’язаний з більшим ризиком розвитку деменції. Якщо ви успадкували одну копію APOE4, ваш ризик потроюється. Якщо у вас є дві копії, ваш ризик у 10-15 разів вищий.
Щоб виявити таку схильність, потрібно зробити ДНК-паспорт (розшифровку генома можна замовити в 23andme у свого ейдж-менеджера).
Та відсутність APOE4 також не захищає: близько 35% людей з хворобою Альцгеймера не мають жодного з генів ризику.
Вік і стать
90% випадків ХА діагностується після 65. Серед жінок — вдвічі частіше, ніж серед чоловіків. З 65 років ризик отримати діагноз становить 2%. В абсолютних цифрах це означає, що у двох із 100 65-річних людей щороку розвиватиметься деменція. Середній ризик для чоловіків в 65-80 років складає 6.3%, для жінок — 12%.
Ризик ХА подвоюється кожні 5 років після досягнення 65 років.
Але не тільки люди похилого віку схильні до ризику розвитку хвороби. Приблизно 1 із 20 людей із цим захворюванням молодше 65 років.
Рання хвороба Альцгеймера може спостерігатись вже у 40 років. Для українців особливо небезпечно, адже всі хвороби через війну суттєво «молодшають».
Інші фактори:
етнічна приналежність
сімейний анамнез
здоровʼя серця
дієта
розумова активність
Якщо методів гарантовано впливати на формування бляшок у мозку та нейрофібрилярних клубків ще не винайшли, є процеси, які можна модифікувати, щоб зменшити ризики:
запалення
окислювальний стрес
дисфункція мітохондрій
дефіцит гормонів
патології судин
Що для цього потрібно?
Здорове харчування
Основний фактор розвитку ХА — споживання ультраобробленої їжі (продуктів, що містять багато «пустих калорій», доданого цукру, трансжирів, солі, хімічних домішок, мало клітковини та вітамінів), що призводить до зниження когнітивної діяльності, впливаючи на такі здібності, як пам’ять, увага та міркування.
Дослідження, що охопило дані понад 1,5 млн людей з 7 країн, продемонструвало: середземноморська дієта знижує ризик хвороби Альцгеймера на 13%.
Підтримка рівня NAD+
Попередники NAD+ — багатообіцяюча стратегія лікування ряду захворювань: діабету, інсульту та вікового зниження когнітивних функцій (включаючи хворобу Альцгеймера та судинну деменцію). NAD+ допомагає запобігти мітохондріальній дисфункції, покращує нейрогенез, адаптивні реакції та протистоїть окисному стресу і пошкодженню ДНК.
Контроль рівня прегненолону
Прегненолон та його метаболічні похідні мають протизапальну дію, сприятливо впливають на мозок, покращують пам’ять і навчання, усувають депресивні розлади та модулюють когнітивні функції. Зниження рівня прегненолону спостерігається при нейрозапальних захворюваннях, що підкреслює його роль у нейропротекції та нейрорегенерації.
Встановлено, що рівень прегненолону значно нижче у осіб похилого віку з ХА, ніж у літніх людей без деменції, а також зворотно пропорційний кількості бета-амілоїду та тау-білків (головних біомаркерів ХА).
Застосовуйте ІГГТ
Гіпокси-гіпероксична терапія ефективно відновлює когнітивну функцію на ранніх стадіях нейродегенеративних захворювань, а також допомагає боротись з іншими факторами ризику ХА: покращує вегетативну серцево-судинну функцію, знижує артеріальний тиск, знижує концентрацію та підвищує чутливість до глюкози.
Дослідження на тваринах також продемонстрували ефективність інтервальної гіпоксії для профілактики хвороби Альцгеймера шляхом збереження нейроповедінкової функції, покращення памʼяті та здатності до навчання.
Дякую! Дуже пізнавально
цікаво! дякую
Дякую за матеріал!