top of page

БІЛЬШЕ ПРО СИСТЕМУ КЕРУВАННЯ ВІКОМ ТА ЗДОРОВ'ЯМ В ІNSTAGRAM

Тут ви знайдете більше цікавої інформації.

Фото автораЄвген Шагов

ФУНДАМЕНТ ЗДОРОВ'Я, АБО ЧОТИРИ КИТИ ЗСЖ

Оновлено: 21 лист. 2023 р.


ФУНДАМЕНТ ЗДОРОВ'Я, АБО ЧОТИРИ КИТИ ЗСЖ - фото №1
Фундамент здоров'я

Здоровий спосіб життя (ЗСЖ) — це усвідомлене піклування про себе, своє тіло, фізичне й ментальне здоров'я. ЗСЖ є фундамент здоров'я, на якому тримається гарне самопочуття людини і баланс гормонів.


Без ЗСЖ жодні вітаміни, мінерали та гормональні препарати не матимуть дієвого та довготривалого ефекту. Хочеш бути здоровим, мати гарний вигляд і високу працездатність? Тоді почни із ЗСЖ — ознайомся з чотирма його складовими, щоб забезпечити надійний фундамент своєму здоров’ю.


ЇЖА - ОДИН ІЗ ОСНОВНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ

Чули приказку: “Ми є те, що ми їмо”? Насправді так і є. Лікарі можуть підтвердити її істинність. Адже за харчовими звичками людини можна спрогнозувати можливі проблеми зі здоров’я та хвороби. І навпаки, вживаючи певні продукти можна превентувати, наприклад, ті ж спадкові захворювання. Словом, усе, що ми їмо, впливає на наш організм, або шкодячи, або підтримуючи його.


Наслідки неправильного харчування — зайва вага й ожиріння, інфаркт та інсульт, цукровий діабет II типу та підвищений ризик онкологічних захворювань. Незбалансоване меню є причиною хронічної втоми, дратівливості та низької працездатності, захворювань печінки, підшлункової залози, виразкової хвороби шлунка й гастриту, проблем зі шкірою та волоссям, атеросклерозу й різних видів алергії.


Понад 70% усіх сучасних хвороб є наслідком неправильного харчування, надмірного захоплення алкоголем, переїдання та руйнівних для здоров’я дієт. Згідно із сучасними науковими даними, неправильне харчування — головний чинник, що призводить до розвитку серйозних серцево-судинних захворювань (зокрема інфаркт, інсульт).


Відповідно до інформації ВООЗ, у 2021 році ішемічна хвороба серця й інсульт спричинили 30% смертей у всьому світі. В Україні у 2021 році хвороби системи кровообігу стали причиною понад 60% усіх смертей. А зараз ще й додався стрес війни.


Щоб покращувати та підтримувати своє здоров’я, слід переглянути прискіпливо і чесно свій раціон. Відмовитися від переїдань та їжі, що шкодить.


Продукти, що покращують здоров’я

У раціоні людини, яка прагне піклуватися про себе і своє самопочуття, мають переважати:

  • овочі та зелень;

  • риба (краще жирна й дика) і морепродукти;

  • горіхи та олії холодного вичавлювання.

Особливо цінною для людського організму є лляна олія із вмістом поліненасичених жирних кислот омега-3 і омега-6. Оливкова — теж добре. Важливо також пити достатню кількість чистої води щодня. Із напоїв корисними властивостями володіє зелений чай.


РУХ ТА СПОРТ - КЛЮЧОВИЙ ЕЛЕМЕНТ ФІЗИЧНОЇ АКТИВНОСТІ ДЛЯ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ

Ще одна приказка, що ілюструє істину: “Рух — це життя”. Дійсно, рух життєво важливий для доброго здоров’я та гарного самопочуття. Раніше людина мала багато рухатися, щоб здобути собі попоїсти. Сьогодні не треба докладати стільки зусиль, щоб отримати їжу. У наш час, особливо після масштабної диджиталізації, рух узагалі можна звести до мінімуму. Але робити цього не слід через небезпеку для здоров’я, оскільки у тіла залишилася потреба так само багато рухатися.


Наслідки, до яких призводить мала рухливість:
  • захворювання опорно-рухового апарату;

  • порушення у роботі головного мозку;

  • серцево-судинні хвороби, геморой;

  • закрепи, зайва вага, целюліт і ожиріння.

Прихильники малорухливого способу життя мають на 30% вищу ймовірність померти, ніж прихильники спорту. За дослідженням вчених Клівлендської клініки, сидячий спосіб життя небезпечніший за паління, діабет та серцево-судинні захворювання. Науковці проаналізували в клініці історії хвороб 122 007 пацієнтів, котрі проходили лікування з 1991 по 2014 рік. І найвищий відсоток смертності виявився у тих, хто нехтував фізичними навантаженнями.


Тож рухаймося, щоб бути здоровими! MUST HAVE — як мінімум, три години фізичних навантажень на різні групи м’язів на тиждень будь то в залі чи на майданчику з тренажерами на вулиці. Можна також бігати. Багато ходити (від 10 000 кроків щодня, не зваблюйтесь новими трендами про те, що навіть 3 000 — достатньо) — теж гарний варіант, який підтримує тіло та покращує самопочуття. Окрім того фізнавантаження безпосередньо впливають на формування ключових “гормонів молодості”: тестостерону, ДГЕА та гормону росту. Саме ці гормони, за їх достатньої кількості в організмі, забезпечують високу енергійність та працездатність, гарний настрій, здатність ставити цілі та досягати їх, відповідають за статеве здоров’я, потяг та задоволення від сексу (для обох статей).


СОН - БАЗОВИЙ ЕЛЕМЕНТ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ

Надзвичайно важлива частина нашого життя — сон. Він необхідний для повноцінного відновлення і перезавантаження усіх систем організму. Сон сповільнює усі процеси в тілі, що дозволяє м’язам розслабитися, а мозку обробити інформацію за день та позбавитися зайвої. І не випадково у стані сну людина проводить третину життя.


Хронічний недосип веде до втрати здоров’я — можливі наслідки:
  • постійна втома, зниження концентрації уваги;

  • відсутність сил та енергії, низька працездатність;

  • порушення у роботі мозку, низька стресостійкість;

  • передчасні зморшки, втрата пружності та тьмяність шкіри;

  • набір зайвих кілограмів, ожиріння, діабет, тривожність.

Тому важливо не нехтувати сном. Доросла людина має спати не менше, і не більше, ніж 7–8 годин на добу. Лягати спати потрібно не пізніше 23:00, адже саме з 23:00 до 4:00 виробляється максимум гормону росту, який є необхідним для збереження молодості, синтезу білка та розвитку м’язової тканини, і мелатоніну, який превентує старіння, ожиріння, діабет, серцево-судинні хвороби, підтримує діяльність мозку й когнітивних функцій, зменшує тривожність та впливає на увесь гормональний баланс. Слід завести звичку лягати і вставати в один і той самий час, так легше швидко засинати та прокидатися. За 3–4 години до сну не варто вживати їжу, засинати краще на порожній шлунок, якщо немає хронічних хвороб. За дві години до сну потрібно відмовитися від гаджетів, щоб не перезбуджувати нервову систему, краще почитати паперову книжку чи прогулятися на свіжому повітрі.


БАЛАНС WORK&LIFE ТА ЙОГО ЗНАЧЕННЯ В ЗДОРОВОМУ СПОСОБІ ЖИТТЯ

Сьогодні, коли завдяки сучасним технологіям можна працювати будь-де, багато людей працюють постійно. Працюють з телефона, коли вечеряють з друзями, відповідають партнерам на мейл під час побачення з коханими, пояснюють деталі презентації колезі, гуляючи з дітьми. Бути фахівцем, який має підвищений попит, будувати кар’єру, розуміти, що тебе цінують, — це безсумнівно добре.


Водночас треба пам’ятати про баланс, бо надмірна робота, постійні перепрацювання і недостатній відпочинок — пряма дорога до вигорання (ми писали про його наслідки, передумови і симптоми тут), під час якого зростає кількість “гормонів старості” та дуже стрімко знижується кількість “гормонів молодості”. Як би банально це не звучало, важливо відпочивати, під час відпочинку, бути в моменті, приділяючи усю свою увагу вибраному заняттю і тим, хто поряд.


Вчені стверджують, що багато працювати по-справжньому шкідливо, не тільки тому, що на все інше майже не лишається часу. Аналіз показників здоров’я 85 494 осіб з Данії, Швеції, Фінляндії та Великобританії виявив, що в довгостроковій перспективі такий підхід може спровокувати інсульт, серцеву недостатність і деменцію.


Тож обов’язково витримуй баланс між відпочинком та роботою. Достатній відпочинок — запорука продуктивної та якісної роботи протягом довготривалого часу. Приділяй час хобі, мандрівкам, походам в музеї, театри, кіно, оперу чи на виставки й концерти — вибирай, що більше до вподоби. Намагайся частіше бувати на природі, адже вона якнайліпше сприяє повноцінному відпочинку та відновленню.


І наостанок — про баланс гормонів

ЗСЖ є першим кроком на шляху до збалансування гормонів, фундаментом здоров’я та ейдж-менеджменту. Ейдж-менеджмент базується на медичних фахових знаннях про вікові зміни в організмі, зокрема і гормональні, та має дієві інструменти покращення здоров’я, превенції хвороб й управління віком: суплементи (вітаміни, мінерали, передгормони), препарати для BHRT (Bioidentical Hormone Replacement Therapy) + Big Pharma та ін. Пам’ятай, баланс гормонів — це твоє гарне самопочуття сьогодні та добре здоров’я завтра. Подбай про себе, а ми з радістю допоможемо тобі у цьому.


Хочеш дізнатися про стан своїх гормонів? Можеш зробити це онлайн, заповнивши наш “Брюссельський консультативний протокол”, відверто відповівши на 70 запитань. І ми надішлемо тобі електронною поштою інформацію про рівні твоїх гормонів та загальні рекомендації, як покращити самопочуття.


Хочеш індивідуальну програму та персональні рекомендації, які враховують усі твої особливості, + фахову надійну підтримку протягом усього часу проходження?



42 перегляди0 коментарів

Kommentarer

Gitt 0 av 5 stjerner.
Ingen vurderinger ennå

Legg til en vurdering
bottom of page