top of page

БІЛЬШЕ ПРО СИСТЕМУ КЕРУВАННЯ ВІКОМ ТА ЗДОРОВ'ЯМ В ІNSTAGRAM

Тут ви знайдете більше цікавої інформації.

Фото автораЄвген Шагов

ГОРМОНИ: довідник

Оновлено: 23 вер.


ГОРМОНИ: довідник - фото №1
Гормони

Гормон DHEA

На що впливає?

Стероїдний гормон, що утворюється з холестерину та конвертується організмом у жіночі та чоловічі статеві гормони. Саме з нього утворюються тестостерон та естроген. ДГЕА визначає ваш настрій, має вплив на імунітет, серцево-судинну та нервову системи, лібідо, обмін речовин та якість шкіри. Найвищого піку синтез цього гормону досягає у віці 20 років та потім поступово знижується, через що відповідно знижується і продукція інших статевих гормонів. Тому його рівень буквально визначає ваш біологічний вік, впливаючи на ментальне та фізичне здоров'я.


Що відбувається при нестачі?

Дефіцит ДГЕА для фізичного здоров'я проявляється втратою м'язової і збільшенням жирової маси, сухістю та погіршенням якості шкіри. Для ментального здоров'я - зниженням стресостійкості, перепадами настрою, депресією. Зниження лібідо та складнощі в досягненні оргазму - також ознака низького ДГЕА. Тривала його нестача окрім виснаження організму, погіршення сексуального здоров'я та зовнішніх проявів, призводить до зростання ризиків серцево-судинних захворювань, гіпертонії, остеопорозу, артриту та діабету.


Як можна отримувати?

Відновлення рівня забезпечується здоровим способом життя та суплементацією, а також гормональною коригуючою терапією (мікродози сучасних біоідентичних гормонів у сублінгвальній, трансдермальній чи таблетованій формі).


Гормон Тестостерон

На що впливає?

Найвідоміший чоловічий стероїд - гормон, який насправді критично важливий для жіночого здоров'я. Відповідає за гарний настрій, сексуальне бажання, привабливу фігуру. Відіграє провідну роль у імунній, серцево-судинній та репродуктивній системах. Має антиканцерогенний ефект та регулює швидкість реакції та продуктивність мозку, сексуальну функцію, силу та витривалість тіла. Починаючи з 35 років його рівень стрімко знижується, особливо без достатніх фізичних навантажень та при стресі, через що з віком зростає вага та ризики остеопорозу і атеросклерозу.


Що відбувається при нестачі?

Дефіцит тестостерону для фізичного здоров'я проявляється набором зайвої ваги та ожирінням, погіршенням якості сексу (зниження лібідо та чутливості), втратою м'язової маси та виникненням целюліту, випадінням волосся, в’ялістю шкіри. Через низький тестостерон ви відчуваєте слабкість та частіше хворієте, порушується цикл. Можуть спостерігатись також рецесія ясен, варикоз та геморой. Знижується і когнітивна функція, погіршується реакція, виникають депресивні стани, плаксивість, апатія, втрачається витривалість, погіршується сон.


Як можна отримувати?

Для підтримки рівня тестостерону необхідні регулярні фізичні навантаження з акцентом на великі групи м'язів, повноцінне харчування та суплементація. Для компенсації рівня застосовується коригуюча гормональна терапія (існують сублінгвальні, таблетовані, ін'єкційні форми та пелети, однак краще себе зарекомендували мікродози сучасних біоідентичних гормонів у вигляді кремів).


Гормон Кортизол

На що впливає?

Відомий як “гормон стресу”, насправді створює проблеми не лише при надмірному його рівні, а і при дефіциті. Відповідає за енергетичний баланс в організмі, імунітет та здатність витримувати високі навантаження. Бере участь в метаболізмі та регуляції нервової системи, допомагає тримати під контролем рівень цукру в крові та рівень адреналіну. Тому при його дисбалансі людина стає нестриманою та набирає зайву вагу. В нормі повинен бути високим зранку і знижуватись ввечері, але через стрес та нездорові звички все відбувається навпаки, через що активними ви відчуваєте себе вночі, а зранку - геть без сил.


Що відбувається при нестачі?

Головний маркер порушення фізичного здоров'я - хронічна втома. Найчастіші симптоми: слабкість зранку та сонливість впродовж дня, надмірна активність вночі та проблеми з засинанням, поверхневий сон та часті підйоми серед ночі. Для ментального здоров'я дисбаланс кортизолу також вкрай шкідливий: тривожність, дратівливість, агресивність, зниження пам'яті та концентрації. Безсоння та пригніченість, неможливіс

ть відпочити та відновити сили штовхає вас більше пити кави, їсти більше і багато солодкого, тому вигорання часто супроводжується ожирінням, а згодом це діабет, ослаблений імунітет, ризик неврологічних проблем, алергії, аутоімунних хвороб та передчасної смерті.


Як можна отримувати?

Головним регулятором балансу кортизолу є робота над підвищенням стресостійкості та режим. Для нормалізації його рівня дотримуйтесь здорового способу життя, слідкуйте за гігієною сну, виключте алкоголь і кофеїн та приймайте відповідні суплементи. Додатково при терапії до вітамінів та рослинних адаптогенів може застосовуватись біоідентичний гідрокортизон.


Гормон Тироїд

На що впливає?

Гормони щитоподібної залози є основою збереження енергетичного балансу та молодості. Вони відповідають за діяльність мітохондрій (“електростанцій” всередині клітини), регулюють обмін речовин, тиск, роботу мозку, серця, травної системи, впливають на продуктивність, імунітет, репродуктивну функцію та швидкість виникнення естетичних проявів старіння. Гормони щитоподібної залози Т3 та Т4 містять 3 та відповідно 4 атоми йоду, тому дисбаланс часто спостерігається саме через його дефіцит. Рівень Т3 та Т4 регулюється гіпоталамусом та гіпофізом, отже стрес - головний ворог здорового їх балансу.


Що відбувається при нестачі?

Головні симптоми гіпофункції щитоподібної залози - це швидка втомлюваність, затримка рідини (набряки та “мішки” під очима), слабкість зранку, коливання ваги, випадіння волосся (в тому числі порідіння брів), порушення роботи ШКТ, сухість шкіри. Також виразним маркером є холодні навіть влітку руки і ноги та підвищена чутливість до холоду. Дисбаланс гормонів також впливає на ментальне здоров'я: можуть спостерігатись перепади настрою, пригніченість, відсутність енергії, зниження пам'яті і концентрації, депресивні стани.


Як можна отримувати?

Для підтримки здоров'я щитоподібної залози потрібне збалансоване харчування та якісний антистрес, контроль рівня надходження йоду, заліза та амінокислот. В залежності від ступеню дисбалансу, окрім модифікації способу життя та суплементації, застосовується коригуюча гормональна терапія (найкращий вибір - мікродози біоідентичних гормонів в пероральній формі).



Гормон Прегненолон

На що впливає?

Прегненолон є першим номером у стероїдогенезі - механізмі синтезу гормонів. Саме його адекватний рівень визначає можливість продукції чоловічих та жіночих статевих гормонів, які регулюють буквально всі процеси в наших тілах. Також діє окремо як нейромедіатор - важлива для нормальної нервової передачі, настрою, стресостійкості та працездатності сполука. Регулює збудження та гальмування нервової системи, сон, пам'ять та збереження когнітивних функцій мозку. Суттєво знижується з віком, під дією стресу та при нераціональному харчуванні, адже для його продукції необхідний холестерин.


Що відбувається при нестачі?

Зниження рівня прегненолону напряму впливає на зниження рівня і інших гормонів, в першу чергу статевих стероїдів (тестостерону у чоловіків та естрогену у жінок). Прояви дефіциту для фізичного здоров'я зазвичай мають відтермінований характер, тобто стають помітними вже після виникнення хвороб, пов'язаних з тривалою нестачею статевих гормонів (проблеми з лібідо, зниження імунітету, серцево-судинні хвороби тощо). Більш помітні симптоми - слабкість та погіршення ментального здоров'я: перепади настрою, тривожність, погіршення пам'яті та концентрації, сонливість, втрата впевненості в собі.


Як можна отримувати?

Для сповільнення вікового зниження рівня прегненолону необхідно збалансовано харчуватись та додатково споживати корисні ліпіди, в тому числі в складі ортомолекулярних препаратів. Для корекції рівня застосовується гормональна коригуюча терапія (компенсація рівня гормону мікродозами біоідентичних препаратів в сублінгвальній чи пероральній формі).


Гормон росту

На що впливає?

Попри поширену думку, необхідний не лише дітям в період активного росту. Важливий для підтримки молодості всього організму, регулює процеси відновлення, захищає від вікових змін мозок, нервову систему та внутрішні органи, підтримує тонус шкіри, м'язів та об'єм кісток. Його секреція знижується з віком та через нездоровий режим, через що страждає здатність витримувати емоційні та фізичні навантаження, обличчя та фігура втрачають привабливість, людина виглядає старше свого віку, підвищується ризик діабету, серцево-судинних та багатьох інших хвороб, і навіть раку.


Що відбувається при нестачі?

Гормон росту є “анаболіком” (гормоном росту м'язів та міцності кісток) “антидотом” до інсуліну, тому при його дефіциті страждає вуглеводний обмін та погіршується фігура - виникає інсулінорезистентність або навіть діабет, росте вага, зменшується об'єм м'язової маси та росте процент жирової. Окрім атрофії м'язів, зміни геометрії обличчя та втрата пружності шкіри з віком також спричинені нестачею гормону росту. Так само як і тривожність, стомлюваність, нервозність, погіршення сну та інші проблеми ментального здоров'я.


Як можна отримувати?

Синтезується в період між 22.00 та 3.00, тому суттєво знижується через недотримання режиму. Отже, основа профілактики його зниження - здоровий сон, для чого необхідна робота над своїми звичками та адекватний стрес-менеджмент. В нагоді можуть стати амінокислоти та інші суплементи. Також може призначатись гормональна коригуюча терапія біоідентичним гормоном росту.


Гормон Мелатонін

На що впливає?

Широко відомий як “гормон сну”, хоча насправді має набагато більше коло властивостей. Відповідає за процеси адаптації, відпочинок та відновлення, підтримку когнітивних функцій, підтримує імунітет, синтез гормону росту та баланс інших гормонів, допомагає протистояти стресу, регулює кров'яний тиск та захищає від раку. А ще є природним “антидотом” до кортизолу - найбільш руйнівного гормону стресу, що погіршує фізичне та ментальне здоров'я. Оптимальний рівень мелатоніну - це здоровий сон, а це в свою чергу - нормальний обмін речовин, захист від інфекційних, серцево-судинних та нейродегенеративних захворювань.


Що відбувається при нестачі?

Дисбаланс мелатоніну побачити досить легко: темні кола під очима, стомлений вигляд, сонливість, набрякле обличчя, тривожний погляд. Людину, що погано або геть не спить, впізнати нескладно. Далі додається дратівливість, безсоння, порушення харчової поведінки через хронічну нестачу енергії і спробу “заїдати” втому. Тому в результаті нестача мелатоніну та відсутність сну призводить до ожиріння, діабету, гіпертонії, прискореного старіння, зниження імунітету та цілого каскаду супутніх хвороб.


Як можна отримувати?

Критично знижує мелатонін звичка пізно лягати спати, стрес, надмірне освітлення та синє світло телевізор і гаджетів, тому для нормалізації його рівня головне - режим, відмова від телефону перед сном та комплексна робота по підвищенню стресостійкості. А це здоровий спосіб життя та відновлювальна суплементація. Додатково може призначатись біоідентичний мелатонін перорально.



109 переглядів0 коментарів

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page