top of page

БІЛЬШЕ ПРО СИСТЕМУ КЕРУВАННЯ ВІКОМ ТА ЗДОРОВ'ЯМ В ІNSTAGRAM

Тут ви знайдете більше цікавої інформації.

Фото автораОлег Каштелян

КОРТИЗОЛ, ЩО ЦЕ ЗА ГОРМОН, ТА ЯКА ЙОГО РОЛЬ В ФУНКЦІОНУВАННІ ОРГАНІЗМУ

Кортизол часто називають гормоном стресу, що є правда. Однак, варто розуміти, що він синтезується організмом не лише у відповідь на стрес. Кортизол (або як часто помилково його називають кортізол) – важливий ендокринний агент, який бере участь у функціонуванні нашого організму, допомагає бути бадьорими зранку та активними впродовж дня.


КОРТИЗОЛ, ЩО ЦЕ ЗА ГОРМОН, ТА ЯКА ЙОГО РОЛЬ В ФУНКЦІОНУВАННІ ОРГАНІЗМУ - фото №1
Кортизол


І, звісно, мобілізувати ресурси тіла у відповідь на зовнішні загрози, регулювати адаптаційні механізми, розвиватися та пристосовуватися до нових умов життя.

В нормі циркадні ритми синтезу кортизолу виглядають так:

  • протягом ночі рівень кортизолу мінімальний і починає зростати після 3 години ранку,

  • близько 7 години ранку він досягає свого піку, що допомагає нам прокидатися, бути ефективними та працездатними одразу після пробудження,

  • протягом дня його рівень поступово знижується і під вечір сягає мінімальної відмітки, що робить нас стомленими і дозволяє прекрасно заснути вночі.

Але через хронічний стрес, нездорові звички, психоемоційне виснаження та відсутність турботи про себе дуже часто все відбувається навпаки. Зранку кортизолу бракує, через що ми прокидаємось “розбитими” і ще більш втомленими, ніж лягали спати, потребуємо “допінгу” у вигляді кави та калорійної їжі, щоб хоч якось прокинутись та функціонувати. А ввечері його рівень стає надміру високим, тому поряд з дивним піднесенням сил перед сном ми отримуємо сильне відчуття голоду, безсоння, тривожність та в результаті проблеми зі здоров’ям, адже через підвищений кортизол не лягаємо вчасно спати і маємо гормональний збій.


Відсутність якісного сну, повноцінного відпочинку протягом принаймні 7-8 годин на добу і обов’язково в період з 23.00 заважає продукції гормону сну мелатоніну, гормону росту, що разом з дисбалансом кортизолу руйнує все наше здоров’я: погіршується імунітет, страждає статева, серцево-судинна та нервова системи, прискорюються процеси старіння, виникають метаболічні та нейроендокринні патології.


СИМПТОМИ, ЩО ВКАЗУЮТЬ НА ПОРУШЕННЯ РІВНЯ КОРТИЗОЛУ

Хронічний стрес призводить до порушення рівня гормонів, в першу чергу до дисбалансу кортизолу, який далі знижує рівень статевих гормонів, гормонів щитоподібної залози, мелатоніну, гормону росту, ДГЕА. Основний симптом виснаження наднирників або синдрому adrenal fatigue (неоптимальної роботи надниркових залоз, що спочатку призводить до надмірної продукції гормону, а потім до його дефіциту) є хронічна втома.


Кортизол відповідає за збереження енергії, тому саме підвищена стомлюваність, порушення циркадних ритмів (безсоння та нестача сил зранку, сонливість протягом дня та неможливість нормально заснути вночі) є головними ознаками, які потребують звернення до лікаря та перевірки рівня кортизолу. Залежність від кави, порушення сну, набір ваги, зміна харчових звичок, перепади настрою та пригніченість є першими симптомами, які свідчать про відхилення рівня кортизолу від норми.


Підвищений рівень кортизолу

До того, як виснаження наднирників призведе до критичного дефіциту кортизолу, спостерігається його гіперпродукція, тобто підвищення рівня, що часто супроводжується дратівливістю, нервозністю, зниженням концентрації і лібідо, посиленням апетиту (споживання калорійної, особливо жирної та солодкої їжі допомагає тимчасово знизити підвищений кортизол). Через це кортизол сприяє набору зайвої ваги, а також підвищенню артеріального тиску, погіршенню сну та змінам зовнішнього вигляду.


Знижений рівень кортизолу

Про брак кортизолу найбільше свідчать синці під очима та хронічна втома. Виснаження наднирників та знижений кортизол призводить до погіршення імунітету та частих застуд, виникнення алергічних реакцій, зниження стресостійкості, працездатності мозку та якості сексу. Симптомами дефіциту кортизолу окрім втрати енергійності та витривалості є погіршення пам’яті, особливо при стресі, знижений артеріальний тиск, а також запаморочення (особливо при різкому підйомі з положення сидячи чи лежачи), перепади настрою, нервозність, схильність до драматизму та песимізму.


ЯК НОРМАЛІЗУВАТИ КОРТИЗОЛ, ПРОГРАМА ЦЕНТРУ ПРЕВЕНТИВНОЇ МЕДИЦИНИ GAMA CONSULTING

Для нормалізації рівня кортизолу необхідний системний підхід: комплексна підтримка здоров’я для відновлення резервів організму, компенсація дефіцитів, відновлення режиму сну та підвищення стресостійкості. Всім очевидно, що для цього необхідно правильно харчуватись, займатись спортом та грамотно оптимізувати баланс гормонів. Але як? Як перевірити рівень кортизолу? Як знизити рівень стресу? Як зміцнити організм ефективно та безпечно? Як знизити рівень кортизолу?


Для цього потрібна допомога компетентного лікаря. Адже здавати аналіз на рівень кортизолу в крові – марно, його потрібно перевіряти в слині. А снодійне та антидепресанти далеко не завжди допомагають подолати безсоння і стрес.


Фахівці центру новітньої превентивної медицини Gama Consulting дадуть відповіді на ці та інші питання, допоможуть сформувати персональну програму оздоровлення та антистресу, що дійсно спрацює. Поради з модифікації способу життя, призначення необхідних аналізів та їх розшифровка, розробка стратегії нормалізації рівня гормонів за допомогою інноваційних протоколів, що поєднують суплементацію (вітаміни, мінерали, амінокислоти, адаптогени), BHRT (коригуючу терапію біоідентичними гормонами) та за потреби апаратні технології – найкращий засіб покращення здоров’я та захисту від руйнівних наслідків стресу.


Автор: Олег Каштелян, лікар ейдж-менеджер


29 переглядів0 коментарів

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page