top of page

БІЛЬШЕ ПРО СИСТЕМУ КЕРУВАННЯ ВІКОМ ТА ЗДОРОВ'ЯМ В ІNSTAGRAM

Тут ви знайдете більше цікавої інформації.

Фото автораЄвген Шагов

СЕКС ЯК ФАКТОР ДОВГОЛІТТЯ. Що краще — целібат чи регулярний оргазм?

Оновлено: 27 лист. 2023 р.

Адаптований переклад Євгена Шагова статті

Sex and death: are they related? Findings from the Caerphilly cohort study


СЕКС ЯК ФАКТОР ДОВГОЛІТТЯ. Що краще — целібат чи регулярний оргазм? - фото №1
Секс як фактор довголіття

Якщо зазирнути в минуле, традиція дасть досить чітку відповідь. Відмова від сексу є чеснотою, що гарантувала подекуди навіть вищий соціальний статус. А сам секс вважався лише біологічною необхідністю для продовження роду. Принаймні, так декларувалось. Зокрема, ритуальними та релігійними практиками. Наприклад, в Посланні Павла до коринтян апостол заклав ключовий християнський постулат про те, що “Чоловіку добре не торкатись жінки”, що згодом перейшло в традицію елліністичного світу, де целібат був умовою для занять філософією і вважався шляхом до благочестя та добробуту.


Погляд, що чоловіче задоволення від статевого акту забезпечується ціною бадьорості та добробуту є поширеним у багатьох культурах. Одне з крайніх проявів цієї ідеї можна знайти серед народу хулі в Папуа-Новій Гвінеї. Тут молодих чоловіків відправляли в таємні холостяцькі будинки, заховані в лісі, де з ними працювали спеціалісти з целібату, застерігаючи від смертельної небезпеки підкорення жіночим бажанням. Статевий контакт можливий лише за потреби продовження роду.


У Північній Індії будь-яка втрата сперми вважається виснажливою, що призводить до проблем зі шкірою, відсутності концентрації, тривоги, та навіть є причиною болю в суглобах, головного болю, набряку ясен і неприємного запаху з рота! Таку втрату здоров'я пояснюють тим, що буцімто для продукції однієї столової ложки сперми чоловіку потрібно 40 кілограмів їжі. Ідея про те, що сексуальне обмеження зберігає силу, також має сильну наукову традицію.


Концепція досягла свого найсильнішого вираження в роботі Ойгена Штайнаха, ендокринолога та фізіолога з Відня, який отримав статус «Надзвичайного професора» у Празі в 1895 році. Він був переконаний, що перев'язка сім'явивідних проток (вазектомія) сприяє омолодженню завдяки підвищенню синтезу чоловічих статевих гормонів. Таким чином, хірургія створила фізіологічну форму целібату, яка була сумісна зі статевою діяльністю та сприймалася як стимулююча.


Не дивно, що таке потужне і прибуткове для хірургів плацебо стало дуже популярним у світі до доказової медицини. Навіть ризики та деякі несприятливі докази не могли переконати сповнених надії та відчаю літніх людей у їхніх пошуках «омолодження». Відомий випадок — містер Вілсон, один із пацієнтів самого Штайнаха. Іронія в тому, що він помер за день до того, як мав виступити з публічною лекцією в Альберт-Холі під назвою «Як мене омолодили на двадцять років?».


А що каже сучасна медицина про секс і довголіття?

Хоча в епідеміології досить мало уваги приділялось зв'язку сексу та довголіття, наука зі Штайнахом не згодна. Перше лонгітюдне дослідження старіння 1955 року (the Duke first longitudinal study of ageing) з'ясувало, що частота статевих контактів обернено пов’язана зі смертністю чоловіків, а задоволення від статевого акту обернено пропорційно пов’язане зі смертністю жінок.


Це досить цікаво, адже корелює з загальним уявленням про те, що кількість сексуальної активності має більше важливе значення для чоловіків, тоді як серед жінок спостерігається більша стурбованість якістю. Ба більше, абсолютна відсутність сексу навіть може бути для них корисною. Якщо це свідомий вибір, продиктований релігійними переконаннями. Чого не скажеш про чоловіків.


Ретроспективний когортний аналіз за участю більш як 10 тисяч священників у США виявив збільшення загального стандартизованого коефіцієнта смертності і суттєве збільшення ризику смертності через атеросклероз та цироз печінки серед чоловіків. В той час як серед жінок рівень смертності був нижчим. Правда, ключовим фактором вчені все ж вважали не целібат, а низький рівень куріння.


Однак ці дослідження містили лише обмежені дані щодо потенційних факторів, тож науковці вирішили це виправити. Дослідження Caerphilly дослідило 2,5 тисячі чоловіків віком 45-59 років, відібраних з однойменного міста та п'яти прилеглих сіл. Їм було запропоновано заповнити анкету та пройти обстеження (замір тиску, перевірка електрокардіограми, аналізи крові для визначення рівня холестерину, тестостерону та естрадіолу) для оцінки ризиків патологій серця, а також надати інформацію про регулярність статевого життя (оцінити свою частоту статевих контактів як від «ніколи» до «щодня» з проміжними варіантами «раз на місяць» та «двічі на тиждень» тощо).


А далі дослідники просто чекали повідомлення у реєстрі Національної служби охорони здоров’я про смерть за кодом 410-414 (смерть через ішемічну хворобу серця) згідно МКБ-9 (міжнародна класифікація хвороб дев’ятого перегляду). За 10 років спостереження 150 респондентів з понад 900 померли: 67 від ішемічної хвороби серця і 83 від інших причин. Ризик смертності в групі з високою частотою оргазму був вполовину менше, ніж в групі з низькою частотою. Дослідники зауважили, що зв'язок між частотою оргазму та смертністю зменшується з віком, і також залежить від наявності тютюнової залежності та стану здоров'я на початковому етапі. Та хоча зв'язок між частотою оргазму та смертністю, як і очікувалося, був дещо послаблений через ці фактори, зв'язок між кількістю статевих актів та тривалістю життя залишався статистично значущим в скоригованих моделях.


Перекладаючи з медичної на “людську” мову, це означає наступне:

Якщо ви не є священнослужителем, целібат вам не потрібен. Регулярний секс продовжує життя та вдвічі зменшує ризик передчасної смерті, в першу чергу від ішемічної хвороби серця.


А якщо бажаєте дійсно отримати додаткові 20 років життя, регулярно потрібно не лише займатись сексом, а й стежити за здоров'ям. В першу чергу — тримаючи гормональний баланс в оптимальному діапазоні.


Що таке оптимум та чи відповідає йому ваш гормональний профіль, можете перевірити за допомогою “Лінійки здоров'я”, знайти її можна за посиланням: https://t.me/dr_shagov

217 переглядів0 коментарів

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page